Varför reagerar vi som vi gör? – Ett gästinlägg av Jonathan Olsson

Love Tattoo

När man pratar om livet och du tänker tillbaka på de händelser som du varigt med om under ditt livs resa så finns det något viktigt som du alltid kommer att förknippa med alla de olika händelserna och minnen du varit med om. Det är något som antingen kan få dig jätteglad eller jätteledsen beroende på vad du tänker på just för tillfället och vad du förknippar med den händelsen. Det finns något som väller fram inom dig när du plockar fram specifika minnen och något viktigt, något du ofta inte tänker på, som uppkommer tillsammans med det minne eller minnen du valt att plocka fram och bearbeta i dina tankar. Naturligtvis tänker jag på känslor!

Så fort du börjar tänka dig tillbaka på en speciell händelse eller plats som du ex. besökt så uppkommer en känsla, en förnimmelse om hur du kände dig och hur du såg på världen omkring dig just vid det speciella tillfället. Det kan vara väldigt olika för olika människor och om du frågar din partner eller en vän som också var med vid det tillfället du tänker på så har han/hon säkert en helt annan känsla knuten till det minnet eller minnena än vad du hade och upplevde just vid det ögonblicket och på den platsen.

Men det spelar egentligen ingen större roll, känslor är det som får oss att komma ihåg specifika platser eller händelser och är något som gör minnena av dem betydelsefulla just för dig och ingen annan! En känsla är något starkt, något kraftfullt och något som kan formas och byta skepnad beroende på vad du gör, hur du tänker och vem du möter. Alla har oftast en speciell känsla knuten till en speciell person, men också till olika händelser, saker eller till och med individuella situationer, som är avgörande för hur du behandlar den personen eller hur du tacklar och reagerar i en specifik situation.

Om du eller någon du känner varit med om ex. att någon du älskat och varit ihop med lämnar dig så triggas de minnen du bär med dig, oberoende om du själv varit med om något liknande tidigare eller ej, och alla dina erfarenheter du har lagrade i din hjärna börjar frenetiskt jobba för att leta fram den känsla du ska reagera med när du får höra om det eller upplever det IRL. Så när du bemöter en specifik situation är dina tidigare erfarenheter och känslor eller det du någon gång hört/sett på ex. TV och hur du reagerat då avgörande för hur du hanterar situationen. Det som rimligtvis händer är att din hjärna då plockar fram, omedvetet för dig, alla de liknande situationer du varit med om tidigare och hur du reagerat då och jämför det med den situation du är i nu och avgör därefter med vilken känsla du ska reagera med.

Men känslor är inte heller något som står fast som sten hela livet utan att förändras, känslor är som mjuk, odrejad lera som kan förändras med tiden och byta skepnad till något som tillslut visar sig vara helt det motsatta från vad det var från början…

Känslorna kan leda till att du gömmer en specifik situation i ditt hjärta och bevarar den där för resten av ditt liv men kan också få dig att bryta ihop fullständigt när ingen ser eller hör dig.

Känslor är något starkt, något okontrollerbart som får dig ur balans och som arkiveras inom dig så att du vid något annat tillfälle i en liknande situation tolkar och tänker om den situationen på ett speciellt sätt. Men det kan också vara så att om du är med om en allvarlig händelse idag så får känslorna som väller upp inom dig att reagera på ett sätt du idag kanske inte alls skulle gjort om du inte haft den händelsen och den känslan knutet till en liknande händelse, en liknande situation på en annan plats, i en annan värld, i en annan tid!

//Jonathan Olsson

Published by

admin

Lovable, friendly and crazy 25-year-old-boy.