Skillnaden Mellan Stöld, Delning och Plagiat

Så du tycker att om du laddar ner en MP3 fil så stjäl du från någon? Du tycker att om du kopierar en text som referens till ett skolarbete så stjäl du? Min vän, du är helt ute och cyklar. Det finns en stor bred skillnad mellan stöld, delning och plagiat. Inte lika hårtunn och omoralisk som andra kanske tror och försöker förklara för dig.

Ett exempel på att stjäla något kan vara att du går in i en affär och stjäl en DVD film, det är ett vanligt exempel som anti-piracy bolag använder sig av för att avskräcka folk att dela film på Internet. Det du gör när du rippar en DVD film till din dator och sedan gör det möjligt för andra att ladda ner den kallas att DELA MED SIG, du har köpt filmen och vill gärna att andra människor ska ha möjligheten att se den och få sin egen uppfattning. Fick du inte lära dig av din föräldrar att du alltid ska dela med dig?

Ändå så håller den Svenska riksdagen på med att stifta lag efter lag mot verksamheten och samtidigt inte lyssnar på vad befolkningen vill, utan låter filmbolagen leka polis. Det är också värt att nämna att den som i första hand delar ut filmen gör det utan kommersiellt syfte, dvs han eller hon tjänar inga pengar på sin verksamhet.

Ett till känsligt ämne som kanske inte uppmärksammas lika mycket som fildelning är Plagiat. Konstigt nog finns det människor idag som tror att plagiat är någonting Piratpartiet står för, så är det inte. Jag vet inte var de har fått det ifrån, men det kan ha att göra med fildelningen, att du “stjäl” ett verk och använder det till diverse personliga uppgifter, som en remix eller en referens i ett arbete. Plagiat innebär, enkelt sagt, att du tar ett verk som någon annan har skapat och sätter ditt eget namn på det, och det är inget som Piratpartiet (eller jag själv) uppmanar eller jobbar för.

Jag vet att jag inte kan ändra på dina värderingar, men jag vet att jag kan ändra din uppfattning. Så tänk efter nu, innan du drar oss över din kam, är inte Piratpartiets politik nyttig för samhället?

För att förstå hur fildelning fungerar lite bättre, kolla gärna på den här videon:

//Peppoj

Be Sociable, Share!

    Published by

    admin

    Lovable, friendly and crazy 25-year-old-boy.